Naslovnica VIJESTI INFO BIRAČI PROVJERAVAJU PODATKE U CENTRU ZA BIRAČKI SPISAK

BIRAČI PROVJERAVAJU PODATKE U CENTRU ZA BIRAČKI SPISAK

67

Brojne su aktivnosti koje provodi Općinska izborna komisija Vogošća. Sasvim je izvjesno da će birači, čiji je broj (prema podacima iz Biračkog spiska) 27.472 u Vogošći moći u predstojećem izbornom procesu glasati za 11 političkih subjekata i jednu koaliciju. Na području naše lokalne zajednice birači će glasati na 41 biračkom mjestu.

Svoje mjesto u Općinskom vijeću Vogošća, koje će od ovog izbornog procesa imati 27 vijećničkih mjesta, traži 225 kandidata. U utrci za mjesto načelnika Općine Vogošća su tri kandidata.

Nakon što je završen žrijeb u CIK BiH, Općinska izborna komisija Vogošća sazvala je političke subjekte kako bi se izvršila dodjela pozicija za članove biračkih odbora i njihove zamjenike.

Pored zakonom propisanih kriterija članovi biračkih odbora i njihovi  zamjenici trebali bi ispunjavati kriterije među kojima su da je njihovo mjesto prebivališta (gdje su zvanično prijavljeni) Općina Vogošća, da imaju najmanje treći stepen obrazovanja, da nisu bili kandidati političkih subjekata na Općim izborima 2018. godine i dr.

Podsjećanja radi, provjera podataka u Centralnom biračkom spisku i dalje je aktuelna. Birači svoje podatke provjeravaju telefonom i dolaskom u Centar  za birački spisak.