Naslovnica VIJESTI INFO BESPLATNIM MJERENJIMA ŠEĆERA U KRVI U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

BESPLATNIM MJERENJIMA ŠEĆERA U KRVI U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

124

Udruženje medicinskih sestara i tehničara Federacije BiH danas je od 10 do 13 sati u Domu zdravlja Vogošća organizovalo besplatno mjerenje šećera u krvi. Na ovaj način obilježen je 14.novembar – Dan borbe protiv dijabetesa, koji je ustanovljen 1991.godine kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti, njenom ranom otkrivanju i prevenciji. Prevencija bilo koje bolesti je navažnija, ali većina ljudi nije svjesna te činjenice. Građani koji su danas iskoristili priliku i izmjerili svoj šećer, inače to ne rade često. Osim šećera u krvi, građanima je danas mjeren i krvni pritisak. Kako kaže Nihada Kulovac, član Upravnog odbora Udruženja medicinskih sestara i tehničara Federacije BiH za Kanton Sarajevo, svi oni kod kojih se pri današnjem pregledu otkrije visok šećer biće savjetovani i uputiće se na dalje preglede. Ističe da je rano otkrivanje bolesti veoma bitno, zato je i organizovana današnja akcija.

U svijetu je oko 400 miliona oboljelih od dijebetesa a u BiH ih je oko 280 hiljada. Broj oboljelih je u stalnom porastu.

Šećerna bolest ili dijabetes predstavlja poremećaj nivoa šećera u krvi. Reguliše ga hormon inzulin kojeg proizvodi žlijezda gušterača, a poremećaj nastaje kada ga prestane potpuno ili djelimično proizvoditi. Najrasprostranjeniji oblici dijabetesa su Tip 1 i Tip 2.