Naslovnica VIJESTI INFO AVDO HUSEINOVIĆ: BOŠNJACI VIŠE NEMAJU PRAVO ZABORAVLJATI

AVDO HUSEINOVIĆ: BOŠNJACI VIŠE NEMAJU PRAVO ZABORAVLJATI

1224

Duže od jedne decenije Vogošćanin Avdo Huseinović neumorno traga za dokazima o zločinima počinjenim nad Bošnjacima tokom agresije na našu zemlju u periodu 1992-1995. godina.   Sakuplja arhivsku građu, piše svjedočenja, dokumentuje, snima dokumentarne filmove koji donose kompleksne, neispričane  priče o genocidu nad Bošnjacima, žrtvama, ubistvima, silovanjima, stravičnim zločinima na kraju dvadesetog stoljeća. Njegova novija istraživanja tiču se i dešavanja na tlu BiH pod Otomanskom vlašću. “Nedavno smo u Turskoj snimali kadrove za film koji govori o Pokretu za autonomiju BiH i Zmaju od Bosne, time smo zakoračili dublje u historiju naše zemlje, uporedo završavamo i dokumentarni film “Ovamo daleko – atentat na Bosnu”  koji će premijerno biti prikazan uz  godišnjice genocida u Srebrenici.”

Svaki novi film novo je dokazivanje istine o nama. Ističe da mi ne smijemo više zaboravljati i da je posebno euforičan pred premijeru svakog novog filma koji donosi nove dokaze o zločinima tokom agresije na BiH, nove neobjavljene priče i nova svjedočenja. Isto uzbuđenje prisutno je i sada.

Avdo Huseinović i produkcijska kuća Pravda zauzimaju važno mjesto u našoj novijoj historiji. Neka od njegovih dokumentarističkih ostvarenja korištena su kao dokaz na suđenjima optuženim za ratne zločine. Zbog svog istraživačkog rada često prima prijetnje, uglavnom od negatora genocida i ostalih koji ratni zločin počinjen nad Bošnjacima žele prikazati drugačije.