Naslovnica VIJESTI INFO AUGUST MJESEC KADA POČINJU PRIPREME ZA NAREDNU PČELARSKU SEZONU

AUGUST MJESEC KADA POČINJU PRIPREME ZA NAREDNU PČELARSKU SEZONU

79

August je mjesec kada počinje priprema pčelinjih društva za narednu pčelarsku sezonu. Ovaj period je bez većih padavina i uglavnom je bezpašni period, zato svaki pčelar treba obratiti pažnju na predstojeće obaveze u pčelinjaku jer se i mali propust u ovom periodu kasnije teško nadoknađuje. Pčelarska godina kod nas je ispod prosjeka. Posebno u prvim ljetnim mjesecima na bagremovim pašama nije bilo željenih prinosa jer je početak sezone bio izuzetno kišan. Poznati vogošćanski pčelar Hasan Ferhatović pčele će još kratko držati na pašnjacima, a onda slijede temeljite pripreme za predstojeću zimsku sezonu.

“Detaljnim  pregledom  pčelinjeg legla treba utvrditi raspored nastavaka, stanje saća, ocijeniti kvalitetu matice i ustanoviti zdravstveno stanje pčela. Osim ljubavi, znanja i vještine, pčelari uvijek moraju biti spremni i na bolesti pčela, znati ih prepoznati na vrijeme i ispravno liječiti. Najopasnija je američka gnjiloća, srećom vogošćanske pčelare je ove godine zaobišla.” kazao je u našem razgovoru Hasan Ferhatović.

Dugogodišnje pčelarenje, vlastita i iskustva drugih uspješnih pčelara, pokazuju da je najvažnije svako pčelinje društvo držati snažnim i u kondiciji. Ako čovjek ne pomogne pčeli, ne može ni ona njemu – doći će do poremećaja u ekosistemu, do prestanka oprašivanja u prirodi, bez čega nema ni plodova, odnosno hrane, a onda, pribojavaju se pčelari,  Einsteinova prognoza o nestanku pčela, a s njima i čovječanstva – vrlo je izvjesna.