Naslovnica VIJESTI INFO AMOR MAŠOVIĆ: SVE DO SADA EKSHUMIRANE ŽRTVE GENOCIDA PRONAĐENE NA 570...

AMOR MAŠOVIĆ: SVE DO SADA EKSHUMIRANE ŽRTVE GENOCIDA PRONAĐENE NA 570 LOKACIJA U BIH I SRBIJI

120

Ove godine u Potočarima obavljeni su kolektivna dženaza i ukop 33 identifikovane žrtve genocida počinjenog prije 24 godine. Ovo je devetnaesti ispraćaj u Potočarima, nakon marta 2003. godine, kada je prvi put obavljena kolektivna dženaza. Prema riječima Amora Mašovića, člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, do sad je od identifikovanih 6.643 žrtve u Memorijalnom centru i 234 žrtve genocida ukopane izvan Potočara, svaka petnaesta žrtva dječak ili mladić, dakle dijete mlađe od 18 godina. Šaha Cvrk, ukopana ove godine je dvadeseta žena po redu ukopana u Potočarima.

„Sve žrtve su ekshumirane iz primarnih i sekundarnih masovnih grobnica. Sve ove žrtve genocida su pronađene na 570 različitih lokacija u BiH i Srbiji, čak u 25 opština u BiH i 7 u Srbiji. Ukupno 84 masovne do sad su obrađene i pronađeno je u njima kao i u nešto više od 900 pojedinačnih masovnih grobnica, do ovog časa 7.119 žrtava genocida. Od 84 masovne grobnice 41 je primarna a gotovo isto toliko je sekundarnih koje su premiještane naknadno. Poznato je da su skeletni ostaci jednog mladića iz Vlasenice pronađeni u pet različitih masovnih grobnica, jednoj primarnoj i četiri masovne sekundarne grobnice a one su međusobno udaljene po 32 kilometra“pojasnio je Mašović.

Proces kompletiranja srebreničkih žrtava biće nastavljen 15. jula. Reekshumacijom će biti kompletirani skeletni ostaci 120 žrtava ukopanih u Memorijalnom centru.