Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE “NOVA ŽENA” IZ SEMIZOVCA S NOVIM PROJEKTIMA NA INTERNACIONALNOJ SCENI

UDRUŽENJE “NOVA ŽENA” IZ SEMIZOVCA S NOVIM PROJEKTIMA NA INTERNACIONALNOJ SCENI

258

Skoro cijela 2020. godina u BiH i u svijetu obilježena je pandemijom koronavirusa. Zatvorene su škole, učilo se i radilo na daljinu, bili smo u izolaciji. Sve to se odrazilo na rad sportskih klubova i udruženja koji su iznalazili različite načine da premoste novonastalu situaciju.  Udruženje “Nova žena”  iz Semizovca spada među udruženja koja su u krizi  pronašla motivaciju da kroz nove projekte  ponude nešto novo.

Naravno prvi i osnovni cilj udruženja je popularizacija ženskog nogometa u Vogošći koji kroz  projekt “Podsticaj rodnoj ravnopravnosti kroz promociju ženskog fudbala u malim sredinama”, zapravo jača ideju rodne ravnopravnosti, projekat će uskoro zaživjeti i na području općine Ilijaš. Ono sto je možda najvažnije u 2020. godini je uključivanje djevojaka iz Romske etničke skupine u klub  kroz projekat „Fudbal i ljubav za sve“ koji je donio i rješavanje zdravstvenog osiguranja mladim Romkinjama koje su u klubu.

Sve to rezultiralo je organizacijom i  prvog  Okruglog  stola za članice organizacije i Romkinje sa područja općine Vogošća na kojem su identifikovani najčešći problemi sa kojima se predstavnice ove etničke manjine susreću. Ovu aktivnost, kao dio projekta unaprijeđenja ljudskih prava Romkinja, podržala je organizacija Urgent Action Fund iz Kalifornije (USA) što za organizaciju “Nova žena” predstavlja najveći uspjeh do sada. Ni u prošloj godini nije izostala podrška Ambasade Njemačke i istaknutih bh privrednika koji su donacijama podržali rad udruženja.

“Prošla godina je, uprkos mnogobrojnim ograničenjima za nas bila veoma uspješna i mi smo  postale respektabilna organizacija na internacionalnom nivou.” – izjavila je za TV Vogošća Daliborka Nikolić, predsjednica udruženja “Nova žena”.