Naslovnica VIJESTI INFO BEZBJEDNA I SIGURNA VOŽNJA SAMO UZ REDOVNE PREVENTIVNE POSJETE SERVISIMA

BEZBJEDNA I SIGURNA VOŽNJA SAMO UZ REDOVNE PREVENTIVNE POSJETE SERVISIMA

87

Hladnije vrijeme automobili teže podnose, posebno jutra koja su najhladnija a toga nepripremljeni vozači postanu svjesni tek kad zakasne na posao jer nisu uspjeli pokrenuti svoje automobile. Iako smo duboko u januaru još nije kasno da se urade provjere akumulatora, grijača i slično, posebno “dizelašima”. Ako se prije toga ipak dogodi nezgoda sa paljenjem, najbezbolnije je pozvati stručne ljude koji će pokrenuti automobil. Bez „guranja“ i drugih nestručnih radnji, koje mogu uzrokovati dodatne štete.

Guranje se ne preporučuje čak ni ako se radi o nizbrdici. Nasilnim pokretanjem automobila postoji mogućnost lomljenja dijelova u motoru, što će opet proizvesti dodatni trošak koji može biti i nekoliko stotina konvertibilnih maraka.

Najbolji savjet svakom vozaču je da prije niskih zimskih temperatura  automobil odveze  u ovlašteni servis da bi stručnjaci mogli provjeriti sve što je poterebno: tečnosti, ulja,  filtere, kočioni sistem, već spomenute akumulatore i grijače. Jedino tako će  vožnja u zimskim uslovima biti ugodna i bez stresa.

„Ukoliko ipak sami pokušavate oživjeti mrtav akumulator ne zaboravite vrlo bitnu stavku,  da spojite plus na plus te minus na minus, odnosno crveni kabal koristite za povezivanje pluseva, a plavi/crni kabal koristite za povezivanje minusa.“  – savjet je automehaničara Alena Ramića.