Naslovnica VIJESTI INFO 5. JUNI – SVJETSKI DAN OKOLIŠA

5. JUNI – SVJETSKI DAN OKOLIŠA

79

Svjetski dan okoliša ove godine obilježava se pod motom „Pobjedimo zagađenje plastikom“. Sa Malim ekolozima iz OŠ „Mirsad Prnjavorac“ razovarali smo o ovoj temi. Edna, Sajra, Amina i Danin istakli su važnost očuvanja okoline, a posebno važnost recikliranja, ne bacanja otpada i plastike u rijeke.

U dvorištu škole nalaze se kontejneri za odvojeni otpad. Danin kaže da on obavezno plastične flaše baca u poseban kontejner, kao i njegove školske kolege, i na taj način nastoje doprinjeti manjem zagađenju tla, vode i zraka u okolini.

Bosna i Hercegovina je među 143 zemlje na svijetu koje obilježavaju 5.juni Svjetski dan okoliša. Ove godine UN pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova – zagađenja plastikom. Upozoravaju se ljudi da su postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš.  Širom svijeta se svake minute kupuju milioni plastičnih flaša za piće, a svake godine koristi do pet triliona jednokratnih vrećica. Svake godine do okeana dođe oko 13 miliona tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se raspadne mogu proći i godine.