Naslovnica VIJESTI INFO UREĐENJE IMOVINSKO–PRAVNIH ODNOSA I USKLAĐIVANJE ZEMLJIŠNIH KNJIGA PREDUSLOV DALJEG RAZVOJA SVAKE LOKALNE...

UREĐENJE IMOVINSKO–PRAVNIH ODNOSA I USKLAĐIVANJE ZEMLJIŠNIH KNJIGA PREDUSLOV DALJEG RAZVOJA SVAKE LOKALNE ZAJEDNICE

225

Danas je u Općini Vogošća održan radni sastanak o temi  “Nastavak uspostave zemljišne knjige kroz projekat registracije nekretnina i sistemskog ažuriranja podataka zemljišne knjige i katastra”. Projekat se  provodi u saradnji sa Svjetskom bankom i Švedskom agencijom SIDA. Početak nove faze najavljen je za juli 2020. godine, kao i trajanje nove faze  do kraja 2022.godine.

Zaključeno je  da se radi o značajnom projektu čijom realizacijom će se uvesti više reda u imovinsko – pravne odnose i sinhronizirati podaci u zemljišnoj knjizi i katastru.  Konstatovano je kako su sve dosadašnje projekatne faze  uspješno realizovane i da je u ovom trenutku harmonizirano oko 85% podataka,  u nekim općinama i više,  stopostotna realizacija se očekuje  do kraja projekta.

Govoreći u ime lokalnih zajednica uključenih u ovaj projekat načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, istakao je kako je uređenje imovinsko – pravnih odnosa i usklađivanje zemljišne knjige sa stvarnim stanjem preduslov daljeg razvoja svake lokalne zajednice.

Sastanku  su prisustvovali načelnici općina iz Kantona Sarajevo, njihovi saradnici  iz oblasti  katastra i imovinsko – pravnih odnosa, pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Jasmin Pašalić,  te predstavnici Općinskog suda u Sarajevu.