Naslovnica VIJESTI INFO NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA ZA SADA NEMA OPASNOSTI OD IZLIJEVANJA RIJEKA I...

NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA ZA SADA NEMA OPASNOSTI OD IZLIJEVANJA RIJEKA I OTVARANJA NOVIH KLIZIŠTA

184

Prema posljednjim mjerenjima, nivo rijeke Bosne i njenih pritoka na području općine Vogošća jeste u blagom porastu, ali nije dosegao kritične tačke  i nema opasnosti od izlijevanja niti opasnosti po imovinu i ljude.  Povjerenici Civilne zastite svakodnevno su na terenu i preventivno djeluju na sprječavanju šteta.

Obilne padavine mogu uzrokovati  odrone i pokretanje tla. Prema informacijama sa kojima raspolaže Civilna zaštita na području općine Vogošća sve je mirno. Padavine nisu izazvale reaktiviranje starih klizišta niti pokretanje novih.

Nermin Hajro, pomoćnik načelnika za CZ Općine Vogošća, danas je kazao da će dalje aktivnosti i mjere ovisiti od prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Problema ne bi trebalo biti ni u narednim danima.  Poredeći trenutnu meteorološku sliku sa istim periodom iz maja  2014. godine,  ističe da su tada zabilježene ekstremne i mnogo obilnije padavine.

Za stanovnike koji žive uz vodne tokove preporuka je da poduzmu lične mjere zaštite u smislu da uklone sve ispod mostova ili kanala kako bi voda mogla teći bez problema i kako ne bi došlo do začepljenja korita i izlijevanja vode. Općina Vogošća je proteklih godina kontinurano i sistematski radila na izgradnju obaloutvdnih zidova i druge  infrastrukture kako bi se spriječile poplave i aktiviranje novih klizišta.