Naslovnica VIJESTI INFO 24. JUNI, DAN OPĆINE VOGOŠĆA: ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

24. JUNI, DAN OPĆINE VOGOŠĆA: ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

364

Vijećnici Općinskog vijeća održali su Svečanu sjednicu u povodu Dana Općine Vogošća. Kao i svake godine, sjednici je prethodilo polaganje cvijeća na spomen obilježjima šehidima i poginulim borcima, civilnim žrtvama te logorašima. Odavanje počasti i polaganje cvijeća obavljeni su prije početka sjednice.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća prisustvovali su gosti iz političkog, javnog i kulturnog života Vogošće i Kantona Sarajevo. U povodu obilježavanja jednog od najvažnijih datuma u Vogošći, Dana Općine, prisutnima su se obratili Općinski načelnik Edin Smajić i predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Tarik Curić.

Na kraju Svečane sjednice uručena su Općinska priznanja i Zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su dali doprinos u razvoj naše lokalne zajednice. „Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća“ dodijeljeni su posthumno Zdenki Boričić-Jagar i Ibri Kahrimanu. „Plaketa Humanista godine Općine Vogošća“ također posthumno dodjeljena je Selimu Kurtaliću.

„Zahvalnice Općine Vogošća“ dobili su: Anida Malagić, GK „Hana“, Selmo Lakota, Musid Hasović, Zaim Šejto, Nesiba Raščić, građevinski odbor za rekonstrukciju džamije u Semizovcu, Ramiz Hadrović, Rade Trbojević, Mirza Dervišević, građevinski odbor za izgradnju džamije u ulici Ahmeda Rizve i Amira Zulić Burek.

Dan Općine Vogošća pratio je prigodan umjetnički program koji su pripremili iz Udruženja „Sevdah za mlade“ a premijerno je izvedena i pjesma o Vogošći koju napisali Berina Eminović, Amir Misirlić i Almir Ajanović.

Na kraju, podsjetimo zašto je važan 24. juni: prije 66 godina Općina Vogošća je postala administrativno-teritorijalna jednica, a na isti dan 1992. godine formirani su Vogošćanski odredi koji su pod zajedničkom komandom branili svoju zemlju od agresije.