Naslovnica VIJESTI INFO 15. FEBRUAR-DAN DJECE OBOLJELE I LIJEČENE OD RAKA

15. FEBRUAR-DAN DJECE OBOLJELE I LIJEČENE OD RAKA

39

Ove godine se 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava pod sloganom „Ja sam tvoja podrška“. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina, a 15. Februar je prilika da se govori o potrebama oboljele djece i njihovih porodica, sve s ciljem da se olakša dugotrajno zahtjevno liječenje djece.

Jasna Vatreš socijalni radnik Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, ističe da je psihosocijalna pdorška oboljeloj djeci ali i članovima porodice, veoma bitna što oni kroz različite aktivnosti nastoje i pružiti. Fokus ovogodišnjeg  15. Februara je važnost podrške cjelokupne drušvene zajednice oboljeloj djeci kroz cijeli proces liječenja i nakon njega, od nivoa porodice pa do državnog vrha. Upravo zato su izabrali da slogan bude „Ja sam tvoja podrška“ istakla je Jasna.

Jedna od onih koja je kao djevojčica pobijedila ovu opaku bolest je Advija Džambal koja sada pruža podršku onima kojima je najpotrebnija.

Maligno oboljenje u dječijem dobu je izlječivo a blagovremeno i kvalitetno liječenje je pravo poručuju iz udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.