Naslovnica VIJESTI INFO 13. FEBRUAR MEĐUNARODNI DAN RADIJA

13. FEBRUAR MEĐUNARODNI DAN RADIJA

40

Danas obilježavamo Svjetski dan radija.  Ovaj datum je podsjećanje na  početak emitovanja UN-ovog radija koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi, obraćamo se ljudima svijeta” počeo emitovanje svog programa 13. februara 1946.godine. Uprkos rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još uvijek dopire do najšire publike i slušalaca.

Ovogodišnja tema Svjetskoga dana radija je “Dijalog, tolerancija i mir”. Taj moto je zapravo definicija onoga što radio stanice i rade, a to je informisanje, educiranje i povezivanje slušalaca. Bez obzira na brojne promjene koje je radijskom programu nametnulo 21. stoljeće, radio još uvijek nalazi svoj put do slušalaca.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne saradnje te pristupu informacijama putem radija, koji je još uvijek najdostupniji medij i medij koji najbrže stiže do publike. Radio Vogošća jedna je od 149 radijskih stanica u BiH. Svoj program emituje od 1996. godine na FM frekvenciji. Radijsko emitovanje se vrši putem zemaljske radiodifuzije na 88.2 Mz.