Naslovnica VIJESTI INFO 11. JULA I 23 GODINE NAKON GENOCIDA U SREBRENICI ISTA JE TUGA

11. JULA I 23 GODINE NAKON GENOCIDA U SREBRENICI ISTA JE TUGA

55

U Memorijalnom centru Potočari više hiljada prisutnih oprostili su se od 35 žrtava čiji su posmrtni ostaci danas i ukopani. I na 23. godišnjicu genocida izveden je Srebrenički inferno, koji je odjekivao dolinom bijelih nišana. Citirani su i odlomci iz knjige „Derviš i smrt“. Od danas u Memorijalnom centru smiraj duša našlo je 6.610 žrtava. Za više od hiljadu osoba se još uvijek traga. Dovoljnih kazni za počinioce strašnih zločina nad više od 8.000 Bošnjaka u tada „Zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici“ nema, iako je mnogima odgovornost dokazana pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

U Potočarima su bol sa porodicama ubijenih Srebreničana dijelili brojni domaći i međunarodni zvaničnici. Dženazi i ukopu žrtava genocida prisustvovali su i građani koji su iz svih krajeva naše zemlje došli autobusima (177 autobusa) i putničkim automobilima (2.306 automobila).

Dženazu namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Srebreničani koji su preživjeli genocid, članovi porodica ubijenih i njihovi prijatelji na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima  do mezara gdje će identifikovane žrtve naći svoj smiraj poslije više od dvadeset godina. Porodice ubijenih će također, na određeni način osjetiti smiraj jer njihovi najdraži imaju mjesto pod potočarskim nebom u dolini nišana. Informacija o novim masovnim grobnicama nema ali porodice ne gube nadu da će pronaći posmrtne ostatke onih za kojima sve ove godine tragaju. Političkih govora danas u Potočarima nije bilo.

Nakon 23 godine smiraj duša u Memorijalnom centru našao je i bračni par Nijazija i Remzija Dudić. Remzija je u vrijeme ubistva bila u šestom mjesecu trudnoće.

U Potočarima je proučena Šehidska dova uz poruku da se genocid u Srebrenici jula 1995. godine nikada više ne dogodi i nikome ne ponovi.