Naslovnica VIJESTI INFO 10. OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

10. OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

129

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svakog 10. oktobra, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i upozoravanja na porast mentalnih poremećaja koji se javljaju u modernom društvu. Ovogodišnja tema posvećena je  prevenciji mentalnog zdravlja i prevencija suicida.

Pritisci života u modernom dobu, naročito u društvu u kojem se ekstremni stresovi akumuliraju godinama i prenose iz generacije u generaciju faktor je porasta stope samoubistava i kod nas i u svijetu. I ovog 10. oktobra u Centru za mentalno zdravlje upriličeno je druženje pacijenata i uposlenika.

“Prema zabrinjavajućim podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje u svijetu oko 800.000 ljudi izvrši samoubistvo, a oduzimanje sopstvenog života je drugi po redu uzrok smrtnosti.” – rekla je danas doc. dr. sci. Irma Džambo, psihologinja u Centru za mentalno zdravlje Vogošća.

Okupaciona terapetkinja Ajla Alić kaže da može biti zadovoljna rezultatima koji se uz redovne terapije i boravke u grupama postižu, mišljenja je da je prihvaćanje i destigmatizacija u društvu od presudne važnosti za osobe sa mentalnim poteškoćama.

Obilježavanjem Svjetskog dana mentalnog zdravlja, svake godine,  želi se podići svjesnost o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i ulaganju dodatnih  napora u njegovoj promociji. Ovogodišnjom temom želi se akcentirati porastu stope  suicida u cijelom svijetu i kod nas, te raspraviti o ulozi koju svako od nas može odigrati u njegovom sprječavanju.